Almás pite






Almás pite
Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 db tojás sárgája + a fehérje a kenéshez
½ csomag sütőpor
1 csipet só
2 ek búzadara

1,5 kg alma
3 ek cukor
3 cs. vaníliás cukor
fahéj

baracklekvár

A puha margarint habosra keverjük a tojás sárgájával és a cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt és a sót. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a margarinos keverékhez adjuk, összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órát, vagy amíg az almával elkészülünk hűtőben pihentetjük. 

Ezalatt az almát megpucoljuk és lereszeljük. Meghintjük a 3 kanálnyi cukorral, összekeverjük és kicsit állni hagyjuk, míg az alma levet ereszt. Ezután jó alaposan kinyomkodjuk (a kinyomkodott levet ne öntsük ki, citromlével és buborékos ásványvízzel nagyon finom üdítő!), belekeverjük a fahéjat és a vaníliás cukrot. 

Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral. Ez kb. egy gáztepsire elegendő mennyiség. Én most egy kicsit kisebb tepsiben csináltam, ezért is vastagabb kicsit az tészta az alján, de így is finom! 

Kinyújtjuk a tészta felét a tepsi méretére és a tepsibe tesszük. Megszórjuk a búzadarával, ez fogja felszívni az almából kisülő nedvességet, hogy a tészta ne ázzon el. Ezután ráterítjük az almát. Igyekezzünk egyenletesen eloszlatni és kicsit le is nyomkodjuk. Az alma réteget megkenjük sárgabarack lekvárral, majd a tészta másik felét vagy ugyanúgy kinyújtjuk, mint az alját és ezzel befedjük a sütit, vagy pedig formákat szaggatunk (én most szivecskéket választottam) és ezzel pakoljuk meg a süti tetejét. Amennyiben egy lapot teszünk rá a klasszikus módon, meg kell szurkálni egy villával egészen az aljáig, hogy a gőz távozhasson sülés közben. Lekenjük a félretett tojásfehérjével, vékonyan megszórjuk kristálycukorral és az előmelegített sütőbe toljuk. Szép pirosra sütjük. 

Almás pite

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések