Túrós rozskenyér


Túrós rozskenyér


Nem szeretem a teljes kiőrlésű búzát, sem kenyérben, sem másban. A rozs és tönköly lisztet viszont annál inkább. Ebben a kenyérben mindkettő van. Volt otthon egy kis maradék túró, hát az is belekerült. És milyen jól tettem! Kívül ropogós, belül pihe puha!

Hozzávalók:

20 dkg rozskovászos öregtészta
15 dkg kenyérliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
20 dkg világos rozsliszt
12,5 dkg túró
10 g élesztő
2 tk só
3 dl víz (szobahőmérsékletű)
1 ek zsír (vagy más zsiradék, akár vaj, napraforgó olaj, mogyoró olaj, olíva olaj, kókuszzsír, tényleg bármi, amit szeretnénk)

Tudom, tudom, mi a szösz az a rozskovászos öregtészta?! :-)
Ennek elkészítését csak haladóbb kenyérsütőknek ajánlom, akik ritkábban sütnek ne bajlódjanak kovász készítéssel, ugyanis 9-10 napig készül. Helyette nyugodtan lehet sima rozsos öregtésztát is használni, ami a következőképpen készül.

Veszünk 50 dkg rozslisztet (lehet sötét és világos is), 10 g élesztőt, 1 tk. sót és 3 dl vizet. Ezt az egészet jól összegyúrjuk (dagasztani nem kell!), majd lefedve egy éjszakára a pulton hagyjuk. Ezalatt túlkel, majd összeesik. Kicsit savanykás illata lesz, de éppen ez a jó! És kész is! Ebből használjunk 20 dkg-ot a kenyérhez. A maradék jól záródó dobozban hűtőben egy hétig elvan, de nagyon jól lehet fagyasztani is. Én általában adagokra osztva szoktam fagyasztani és amikor tudom, hogy este sütni fogok, csak kiveszek egyet reggel és hagyom kiolvadni. 

Szóval, most hogy már van öregtésztánk hozzáfoghatunk a kenyérhez.
Egy tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval. Beledaraboljuk az öregtésztát, rámorzsoljuk az élesztőt és a túrót. Dagasztani kezdjük. Amikor összeáll gombócba hozzáadjuk a zsiradékot. Majd kivesszük a tálból és a gyúródeszkán szép fényesre és sima felületűre dagasztjuk. Kitartás! Legalább 10-15 percig dagasszuk kézzel. Ha valaki géppel szeretné, a kis kézi habverőket nem ajánlom, szegények nem birkóznak meg vele, csak tönkre tennénk. 

Ha már szép sima és fényes gömbölyítjük, majd vékonyan kiolajozott, vagy lisztezett tálba tesszük és kb. 1 óra alatt szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük. 
Ezután vékonyan lisztezett felületre borítjuk és az ujjainkkal jó alaposan kinyomkodjuk a levegőt belőle. Ezután formázzuk. Ki milyenre szeretné. Lehet vekni, cipó, koronakenyér, akár zsömle is.

A megformázott kenyeret sütőlemezre helyezzük, zsákba húzzuk (egy tiszta szemeteszsák tökéletesen alkalmas a célra, a lényeg, hogy a párát és a meleget benntartsuk), a tetejét becsomózzuk és újabb egy órát, vagy amíg kétszeresére nem nő kelesztjük. Közben  a sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton, 230-250 °C-ra és egy fémtálat bekészítünk. 

Ha már megkelt óvatosan a zsákból kibontjuk, a tetejét bemetsszük, ecsettel vagy virág permetezővel a tetejét bevizezzük és gyorsan a sütőbe dugjuk, a bekészített fémedénybe pedig 1-2 dl forró vizet öntünk és gyorsan az ajtót becsukjuk. 

15 percig süssük ilyen magas hőmérsékleten, majd visszavesszük kb. 200-220 °C-ra és még 40-45 percig sütjük. A sütési idő vége előtt 15 perccel a vizes edényt vegyük ki, onnantól a párára már nincs szükség. Szép pirosnak kell lennie, ha nem vagy benne biztos, hogy megsült, inkább hagyd még bent 5 percet, de ha az alját megkocogtatva kongó hangot hallat, megsült. 

Rácsra tesszük és azonnal lepermetezzük, vagy kenjük vízzel. Majd hallgatjuk hogyan pattog. 

Legalább egy órát hagyjuk hűlni mielőtt megszegnénk.

Túrós rozskenyér
Az én kenyerem vaslábasban sült, ilyenkor csak annyi a különbség, hogy kelesztő tálban, vagy kosárban kel fejjel lefele a kenyér, és a sütővel együtt felforrósított vaslábasba fordítjuk (vigyázzunk, csak konyharuhával vagy edényfogóval fogjuk meg a lábost és a tetejét is mert borzasztó forró!!!), megspricceljük vízzel és a tetejét gyorsan rátesszük, így megy a sütőbe sülni. A fedőt csak a vége előtt 15 perccel vegyük le, amikor a vizet vennénk ki a sütőből. Pont ugyanaz a cél, hogy a pára távozzon és ropogósra süljön a héj.

Jó étvágyat! 
Túrós rozskenyér

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések