Camembert-es kenyér

Camembert-es kenyér

Szeretek kísérletezgetni a lisztek kombinációival. Ebbe a kenyérbe is háromféle liszt került. Ízesítésnek pedig fokhagyma, friss kakukkfű és camembert.

Hozzávalók:

35 dkg kenyérliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt
5 dkg világos rozsliszt
20 dkg öregtészta
3 dl víz
10 g élesztő
2 tk. só
2 ek olaj
2 ág friss kakukkfű
1 gerezd fokhagyma
15 dkg camembert

Az öregtészta készítéséről már itt írtam. A különbség csupán annyi, hogy most sima fehér kenyérlisztből készült.

Tálba szitáljuk a liszteket, elvegyítjük a sóval, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, belecsipkedjük az öregtésztát, majd a tetejére morzsoljuk az élesztőt. Végül hozzáöntjük a szobahőmérsékletű vizet, az olajat és belereszeljük a fokhagymát. Dagasztani kezdjük. Addig dagasztjuk, míg már sem a kezünkhöz, sem a tálhoz nem ragad, szép fényes és sima felületű nem lesz. Gömbölyítjük és vékonyan kiolajozott tálba tesszük. Lefedjük, vagy zsákba húzzuk és kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Figyeljünk oda rá, nyáron a nagy melegben gyorsabban kelhet.

Ezalatt  ízlés szerinti kockákra vágjuk a sajtot és előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre, 230-250 °C-ra. 

Ha megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk és a levegőt kinyomkodva négyzet alakúra formázzuk. A tészta közepére rakunk egy sor sajtot, majd ráhajtjuk a tészta felső egyharmadát. A lehajtott részre is teszünk egy sor sajtot, erre hajtjuk az alsó egyharmadot. Erre is jön egy sor sajt, behajtjuk balról a tészta csík egyharmadát, erre jön az utolsó sor sajt és a tészta jobb harmada. Egy szép buci kockát kapunk, amit fejjel lefele fordítunk, és a két tenyerünkkel óvatosan bucit formázunk. Liszttel meghintett konyharuhával bélelt tálba tesszük fejjel lefele kelni. Itt már nagyon figyeljünk rá, tapasztalatom szerint sokkal gyorsabban kel, mint a megadott idő. Elvileg újabb 1 órát kellene keleszteni, de nekem fél óra alatt megkelt. Akkor jó, ha az ujjunkkal finoman megnyomva lassan kezdi magát kinyomni. Ha gyorsan visszaugrik, akkor még nem kelt meg eléggé, ha a lyuk ottmarad, lehet, hogy már kicsit túl is kelt. Ha pedig össze is esik, akkor tegyük el öregtésztának, sütésre már nem alkalmas!

Megint csak több útja van a sütésnek, lehet sütőlemezen, lehet vaslábasban, cserépedényben, kacsa sütő jénaiban.

Sütőlemezes sütésnél a lemezt is melegítsük fel a sütővel együtt és készítsünk be egy fémedényt. A tésztát óvatosan a forró  lemezre borítjuk, bemetsszük, permetezzük, a sütőbe toljuk, a fémedénybe pedig 1 dl forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk az ajtót. 15 perc után  visszavesszük a hőmérsékletet 220 °C-ra, majd tovább sütjük  40-45 percig. Az utolsó 15 percre a fémedényt a megmaradt vízzel kivesszük.

Vaslábasban sütésnél a lábast és a fedőt a sütővel együtt melegítjük. A vaslábasnak legalább 30 perc kell, míg teljesen felforrósodik. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk, bemetsszük, permetezzük és a fedővel gyorsan lezárjuk. Betoljuk a sütőbe. Kb. 25 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 220 °C-ra. és még 30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt és még 15 percig sütjük, míg szép piros nem lesz.

Cserépedényben sütésnél a cserépedény tetejét áztassuk hideg vízbe. Ebben az esetben a sütőt nem szabad előmelegíteni. A tésztát óvatosan fordítsuk a sütőpapírral bélelt cserépedénybe, metsszük be és fedjük le. Toljuk a hideg sütőbe. Melegítsük fel a maximum hőfokra. Ilyenkor a sütési idő növekszik a sütő felmelegedésének időtartamával. Szóval ha felmelegedett, onnantól kezdve még 15 percig süssük a 230-250 °C-on, majd ezután vegyük vissza 220 °C-ra a hőmérsékletet. Süssük újabb 30 percig, vegyük le a fedelét és 15 percig hagyjuk fedő nélkül pirulni.

Kacsasütő jénaiban a sütés megegyezik a cserépedényben sütéssel, mindössze csak a tetejét nem kell hideg vízbe áztatni, ellenben a bemetszett tésztát spricceljük le.

Nagyon fontos, hogy minden sütő másképp süt. A sütési idők nincsenek kőbe vésve. Inkább figyeljetek, hogy nehogy megégjen, vagy nyers maradjon a kenyér. Azt szokták tanácsolni, hogy aki nem biztos abban, hogy a kenyere megsült-e, inkább hagyja bent még öt percig :-) Ha úgy látjátok, hogy túlságosan pirul, le lehet takarni alufóliával. Ha nem akar pirulni a vége felé, akkor meg lehet kicsit emelni a hőfokot, vagy tovább sütni. Mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét.

A sütés vége mindegyik módnak ugyanaz, a kenyeret rácsra tesszük, lepermetezzük vagy átkenjük ecsettel hideg vízzel és legalább 1 órán át hagyjuk hűlni. Szépen elkezd pattogni és cserepesedni. 

Az én gázos sütőmben például a vaslábasban sütés működik a legjobban. Nem szabad teljes méretű tepsit beraknom, mert akkor a teteje semminek sem fog megsülni, annyira elzárja a hő útját. Az elektromos sütőkkel kicsit könnyebb szép piros tetejű kenyereket sütni, de nem szabad feladni! Csak próbálkozni kell :-)

Camembert-es kenyér

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések