Triplacsokis sajttorta

Triplacsokis sajttorta

Rengeteg féle sajttorta receptet lehet találni. Szokás szerint nem tetszett igazán egyik sem, hát megalkottam a saját változatomat. Ez egy sütés nélküli recept, kellemesen krémes és hűs.

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
5 dkg fehér csoki
5 dkg tejcsoki
5 dkg étcsoki
½ rúd vanília
½ cs. zselatin fix

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

¾ cs. teljes kiőrlésű kakaós keksz (kb. 13 dkg)
5 dkg vaj
½ marék sós mogyoró

Hozzávalók a karamell öntethez:

125 g kr. cukor
2 ek víz
1 dl tejszín
2,5 dkg vaj

Hozzávalók a habcsókhoz:

1 tojás fehérje
125 g kr. cukor
1 csipet só

A karamell öntettel kezdjük. A kristálycukrot a két evőkanál vízzel lassú lángon karamellizáljuk. Ne kevergessétek, mert akkor kikristályosodik, szépen hagyni kell. Akkor jó, ha világos borostyán színe van. Figyeljétek, könnyen meg tud égni. Ha már szép a színe hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót és addig kevergetjük, míg fel nem oldódik a karamell. Félre tesszük hűlni. Vigyázat, nagyon forró!

Az alaphoz a kekszet és a mogyorót megdaráljuk, az olvasztott vajjal elkeverjük és egy sütőpapírral bélelt 17 cm átmérőjű tortaformába szépen belenyomogatjuk. Jó alaposan nyomkodjuk le és mehet a hűtőbe pihenni, míg a krém elkészül.

Külön-külön megolvasztjuk a csokikat és egy-egy tálkába tesszük. Ha nem akartok sokat mosogatni (én nem akarok J), akkor először a fehéret, utána ugyanabban a tejcsokit, és legvégül az étcsokit. Persze nyugodtan lehet mikróban is olvasztani, ha valaki úgy szereti.

Egy tálba tesszük a mascarpone-t, a tejszínt, a vanília rúd kikapart magjait és a zselatint, majd az egészet habosra keverjük. Három részre osztjuk és az olvasztott csokikhoz keverjük. Kivesszük a hűtőből a kekszes alapot és szépen rétegenként óvatosan rásimítjuk a krémeket. Én az étcsokissal kezdtem és úgy haladtam a halványabb színek felé, de kinek hogy tetszik jobban. Hűtőbe tesszük dermedni.  A legjobb, ha egy egész éjszakát pihen, de én türelmetlen típus vagyok, csak másfél órát hagytam. Egy kicsit még lágy volt ekkor, reggelre sokkal szebben szeletelhetővé vált.

Triplacsokis sajttorta


A habcsókhoz a tojásfehérjét alacsony fokozaton elkezdjük habosítani, mikor már csak kicsi buborékok vannak , de még lágy elkezdjük lassan hozzáadni a kristálycukrot. Ha már mind hozzáadtuk kicsit magasabb sebességre álltjuk és addig verjük, míg a cukor el nem olvad benne.  Habzsákkal sütőpapírra pici halmokat nyomunk és 100 °C-os sütőben kiszárítjuk őket.

Tálalásnál vágunk egy szelet sütit, megszórjuk durvára vágott sós mogyoróval, rátesszük a habcsókokat és megöntözzük a karamell szósszal.


Persze nyugodtan kihagyható a mogyoró vagy az öntet, a három fajta csoki helyett lehet csak egy, szóval bátran variáljátok ízlésetek szerint!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések