Céklás rozskenyér


Gyönyörű rózsaszínű tészta. Sülés után a kenyér bélzetén egyáltalán semmi, a héján talán egy árnyalatnyi halvány pír látszik. Intenzíven rozs ízű, tartalmas kenyér.


100 g fehér kenyérliszt
200 g világos rozsliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
100 g reszelt cékla
20 g élesztő
2 tk só
1 ek sikér
2 ek olaj
3 dl víz
1/2 tk őrölt köményA liszteket egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, a köményt és a sikért, majd rámorzsoljuk az élesztőt. A só soha ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja az élesztőgombák működését! A tálba öntjük a vizet, az olajat és beletesszük a finomra reszelt céklát. Elkezdjük dagasztani.  Rövidebb ideig kell dagasztani, mint a búzalisztből készülő kenyereket, 5-10 perc  elég. Erre a tésztára a többszöri kelesztés - leeresztés hatástalan, nem lesz tőle szebb a szerkezete, ezért ez a lépés ki is hagyható. A tésztát formázzuk, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük pihenni. Kicsit nehezebben  kel, hagyjunk neki elég időt. Kb. kétszeresére kelesztjük.Ha megkelt hurka pálcával az aljáig megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson sülés közben, majd vízzel lepermetezzük. 250 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk, a sütőtérbe is permetezünk egy kis vizet. Kb. 10 perc után a hőmérsékletet lejjebb vesszük 220 °C-ra és így sütjük tovább még 40 percig.

Ha megsült (az alját megkocogtatva kongó hangot hallat) rácsra tesszük hűlni és ismét lepermetezzük. Hagyjuk kihűlni fogyasztás előtt!

Céklás rozs zsemle

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések