Flódni guba

A flódni és a mákosguba szerelemgyereke. Egyiktől az ízt, másiktól a kinézetet örökölte. És milyen jól áll neki :-)

Hozzávalók egy kb. 15x15 cm-es formához:
2 db kifli kis kockákra vágva
3 ek vaníliás cukor
1 tojás sárgája
2 dl tej

Töltelékekhez:

3 ek darált mák
3 ek darált dió
2 kisebb alma reszelve
4 ek kr. cukor
1/2 narancs héja és leve
1/2 citrom héja és 1 ek leve
1 csipet fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 dl víz 

A két kiflit kicsi kockákra vágjuk és félre tesszük egy tálban. A tojás sárgáját elkeverjük 0,5 dl tejjel, a maradék 1,5 dl tejet pedig felforraljuk a vaníliás cukorral. Ha felforrt hozzáöntjük a tojássárgájás tejet, majd a tejes-tojásos keveréket ráöntjük a kiflire. Összekeverjük és hagyjuk hogy az utolsó cseppet is magába szívja.

Közben elkészítjük a töltelékeket:
-alma: az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, elkeverjük 1 ek cukorral és 1 ek citromlével. Félretesszük, hogy levet eresszen. 
-mák és dió: szirupot készítünk, ezzel fogjuk leforrázni a mákot és a diót. 1 dl vizet elkeverünk 3 ek kr. cukorral, egy fél citrom héjával valamint egy fél narancs héjával és levével. Kissé besűrítjük. Eközben egy-egy kis tálba tesszük a mákot és a diót. A mákhoz adunk 1-1 csipet fahéjat és szegfűszeget. A forró szirupot elosztjuk a dión és a mákon. Nem kell hozzá az összes, apránként adjuk csak hozzá addig, míg sűrű massza nem lesz belőlük. Ezt is félre tesszük hűlni.

Összeállítás:

Alaposan kivajazunk egy kb. 15x15 cm-es jénait vagy sütőformát. A lényeg, hogy legyen egy kis magassága. Ennek az aljára kanalazzuk a kifli felét, jó alaposan lenyomkodjuk. Ezen eloszlatjuk a mákot, erre jön a kifli másik fele. Ennek a tetejére a kinyomkodott alma, legvégül a diótöltelék. Pont megtelik vele a forma.

180-200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, míg szép piros lesz az oldala. Hagyjuk kihűlni, utána szépen lehet szeletelni.

Desszertnek kb. 4 főnek elég.

Vanília öntettel tálaljuk!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések