Habszelet

Általában a könnyed, habos, krémes, gyümölcsös desszerteket kedvelem. Sok-sok krém és kevés tészta. Ehhez képest ebben a sütiben semennyi krém nincs, mégis az egyik örök kedvencem. Gyorsan elkészül, egyszerű és rendkívül sokféleképpen variálható. Annyira szeretem az olyan sütiket, amiben ha egy-két dolgot kicserélek, egész más ízvilág érhető el! Az igazi számomra mégis ez a csokis-narancsos. Annyira karácsonyi. Annyira pihepuha. És annyira a gyerekkoromat idézi....


Habszelet

Hozzávalók:

6 tojásfehérje
160 g kr. cukor
1 rúd vanília (vagy egy evőkanál vaníliás cukor - lehetőleg házi)
80 g olvasztott vaj
160 g liszt
1 narancs reszelt héja
30 g darált mandula 
50 g  magas kakaótartalmú étcsokoládé durvára aprítva
50 g kandírozott narancshéj apróra aprítva

Csokimáz:

4 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 ek kakaópor
1 ek tej
1/2 ek liszt

Félkemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáforgatjuk a többi hozzávalót is vigyázva, hogy a habot ne törjük össze. Sütőpapírral bélelt sütőformába töltjük és 130-150 °C-on kb. 45-60 perc alatt készre sütjük. Rácsra borítjuk hűlni.

A mázhoz a hozzávalókat alacsony lángon összeolvasztjuk (forralni nem szabad), majd a kihűlt süti tetejét bevonjuk vele. Ez egy puha csokimáz, nem fog megdermedni. Ha kemény bevonatot szeretnél, akkor olvasztott csokival húzd át.

Variációk:
- narancshéj helyett/mellett citromhéj
- mandula helyett pisztácia, dió, barackmag
- a csoki elhagyható
- a liszt egy része helyettesíthető kakaóval

A vajakat és a tejet növényi zsiradékra és tejre (esetleg vízre) cserélve tökéletesen tejmentesíthető!

Boldog karácsonyi készülődést!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések