Mézespuszedli

Ezt a puszedli receptet még középiskolás koromban kaptam az egyik osztálytársamtól, azóta tartom nagy becsben. A családomban (hmmm, leginkább talán a húgom miatt és miattam) gyerekkorunk óta szokás a mézeskalács és a mézeskalács ház sütés karácsonykor. Ebből a receptből is csináltunk többször házat, elég jól működött. Nyugodtan lehet mintákat szaggatni is belőle. Ez tipikusan a rögtön puha puszedli. És sokáig az is marad. Egyszer egy egész évre elfelejtett adagot találtam belőle. És még akkor sem volt igazán semmi baja ;-)

Mézespuszedli

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg cukor
16 dkg margarin
12 dkg méz
1 kk szódabikarbóna
2 tojás
1 kk fahéj
1 kk szegfűszeg

Töltelék:
szilva lekvár

Máz:
1 tojás fehérje (kb. 40 g)
20 dkg szitált porcukor
1 tk ecet (kihagyható, fényesebb lesz tőle)
1 ek szitált kakaópor

A mézet összeolvasztjuk a margarinnal és kicsit félre tesszük hűlni. A lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a szódabikarbónával. Hozzáütjük a tojásokat, majd a mézes-margarinos keveréket és jó alaposan összekeverjük. Kicsit nyúlós, hígabb masszát kapunk. Hűtőbe tesszük pihenni. Hűtőben 1-2 napot eláll, de jól fagyasztható is.

A lehetőleg egy éjszakát pihentetett tésztából azonos méretű golyókat formálunk, majd ezeket a tenyerünk között kissé ellapogatunk. Legjobb, ha a közepén jóval vastagabb marad, mert ahogy a széleit visszahajtjuk majd a lekvárra, kb. egyforma vastagságúak lesznek (nem úgy mint az enyémek a képen, ahol rendesen egyformára lapogattam :-P ). Tehát a lelapogatott körök közepére egy-egy kiskanál sűrű szilvalekvárt teszünk, a széleket óvatosan felhajtogatjuk és hajtással lefele sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Kb. 180-200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és addig sütjük, míg arany színű nem lesz.

Közben elkészítjük a mázat: A tojásfehérjét kikeverjük kanállal a porcukorral (apránként adagoljuk, nem biztos hogy az egész mennyiséget felveszi), majd hozzáadjuk az ecetet. Kétfelé választjuk, az egyik részét így hagyjuk, a másikba egy kanál kakaót és pár csepp vizet teszünk (a kakaó kicsit besűríti a mázat). Sűrűn folyónak kell lennie. 
A puszedlik egyik felét még forrón az egyik mázba mártjuk, a másik felét a másikba és rácsra tesszük hűlni.

Jól záródó dobozban sokáig eláll!

Ez is csak egy olyan süti, amit a gyerekek is imádnak csinálni. Hozzávalókat a tálba önteni, tojást törni, nyújtani, szaggatni, tepsire pakolni, mázba tunkolni (de ezt csak óvatosan, mert forró!), ha formákra szaggatjuk írókával és cukorkákkal díszíteni.

Boldogan majszoljuk míg várjuk a karácsonyt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések