Sajtos rúd

Szerintem a sütik akkor a legfinomabbak, ha közben némi sóssal ellensúlyozzuk az édeseset. Remek választás a sajtos rúd, a koccintás kísérőjeként is tökéletes!

Sajtos rúd
Hozzávalók:

25 dkg liszt
12 dkg vaj
25 dkg reszelt sajt
1 sütőpor
tej v. tejföl

1 tojás a kenéshez
kömény a szóráshoz




A lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a hideg vajjal. Vigyázzunk, hogy nagyon sokáig ne fogdossuk, mert a kéz melegétől megolvad a vaj. Ezután sózzuk (figyelve arra, hogy ez egy sós süti, ne csak egy csipetnyi kerüljön bele :-) ), beleszórjuk a sütőport és a sajt felét. Elkeverjük, majd annyi tejjel, vagy tejföllel amennyivel szépen összeáll gombócba gyúrjuk. Nem kell sok tej vagy tejföl, 1-2 kanálnyi, inkább apránként adogassuk hozzá. Sokáig gyúrni most sem szabad, ha már összeállt gombócba jó is! Fóliába csomagolva két órára a hűtőbe tesszük pihenni. Ha már jól kipihente magát (és mi is) lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Lekenjük a tetejét az elhabart tojással, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Ha a reszelt sajtot megszórjuk egy csipet liszttel és kicsit összekeverjük, nem fog összetapadni, könnyebben szétszórható a tészta tetején. Aki szereti szórjon rá egész köményt is (szerintem úgy sokkal finomabb, de nálunk van aki nem szereti). Kinek mihez van kedve, csíkokra, kockákra vágjuk és tepsire sorakoztatjuk. Picit nőni fog, egy kis távolság legyen közöttük.

A rudak melletti kisebb darabok a 4 éves kezének művei, szerinte így tökéletes (meg szerintem is) :-)

200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk és szép pirosra sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések