Karácsonyi trüffel

Sokszor hajlamosak vagyunk a trüffelt bonyolultabb dolognak gondolni, mint amilyen. Egyszerűen elkészíthető, csak egy-két apró dologra kell odafigyelni.
Igazi ízbomba!
Trüffel

Hozzávalók:

100 g étcsoki
50 g tejcsoki
10 g méz
84 g tejszín
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
1/2 narancs reszelt héja

kakaópor, mogyoró, pisztácia stb.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokit használjunk. 
A tejszínt fémlábosba öntjük, beletesszük a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt narancshéjat. A csokikat felaprítjuk minél kisebb darabokra és műanyag tálba tesszük a mézzel együtt. A tejszínt felforraljuk és a csokira öntjük. Tegyük a tejszínes csokit tállal együtt a még meleg fémlábas tetejére, ennek a kicsi melege is segít még a csokit megolvasztani. Várjunk 1-2 percet és csak ezután kezdjük el kevergetni a tejszínes csokit. Szépen fel kell olvadnia az egész csokinak a tejszínben. Ha rendesen elkeveredett hagyjuk szobahőmérsékleten letakarva állni kicsit, ezalatt elkezd besűrűsödni. Ekkor vagy egy habzsákkal nyomunk kicsi kupacokat sütőpapírra, vagy kiskanállal teszünk kicsi halmokat. Legyenek viszonylag egyformák :-) Majd betesszük a hűtőbe, hogy jól megdermedjen. Ezután kivesszük a hűtőből és lehetőleg minél hidegebb kézzel kis gombócokat formázunk belőlük. Ezután vagy szitált kakaóporba, vagy darált mandulába, mogyoróba, pisztáciába, kókuszba, kekszmorzsába (egyszóval bármibe, amihez kedvünk van!) forgatjuk őket. A kezünk melegétől kissé megolvadnak, könnyed tapad rá amibe forgatjuk. Én kakaóport és darált mogyorót választottam. Ezután még egy picit visszatesszük a hűtőbe, hogy ismét megdermedjenek, és kész is!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések