Panettone

Panettone
Mi is az a panettone?

Különleges olasz ünnepi kalács, melyet csak az ünnepi időszakban készítenek. Sokan esznek szenteste borlevest, melynek tökéletes kísérője lehet, de a karácsonyi reggelik is ünnepibbé válnak tőle. Nem utolsó sorban pedig  egyedi karácsonyi meglepetés is lehet!

A Panettone hagyományosan nagyon hosszú ideig készül, én ezt egy kicsit lerövidítettem, hogy ne tartson két napig.

Hozzávalók:

1. lépés

340 g 0-ás liszt
25 g élesztő
210 g víz
70 g kr. cukor
2 tojás sárgája

2. lépés

60 g liszt
20 g vaj
20 g kr. cukor
2 tojás sárgája
10 g méz
3 g só
1 rúd vanília
20 dkg kandírozott gyümölcs (mazsola, narancshéj, citromhéj)

Első lépésben a szitált lisztbe morzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a vizet és géppel jól kidagasztjuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot és tovább dolgozzuk. Ha már a cukrot szépen felvette, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáit is. Ezután egy tálba tesszük, a tetejét lefóliázzuk és a tésztát kétszeresére kelesztjük (1-2 óra, a hőmérséklettől függően, nézzünk rá többször). Második lépésben a megkelt tésztát újra gyúrni kezdjük, hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a vajat, azután a cukrot, a tojások sárgáját egyenként, végül a mézet, a sót, a vaníliát. Nagyon figyeljünk oda, hogy a következő hozzávalót csak akkor tegyük hozzá, ha az előzőt már jó alaposan beledolgoztuk. Akkor jó már a tészta, ha egy kis darabot annyira ki tudunk az ujjaink között feszíteni, hogy átlátsszon! Ezután adhatjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát. Kiszedjük a tésztát a tálból, gömbölyítjük, majd lisztezett felületre tesszük és egy konyharuhával letakarjuk. Fél órát hagyjuk pihenni. Ha már jól kipihente magát és jönne ki a konyharuha alól, óvatosan kilapogatjuk, majd feltekerjük. Hajtással felfele az ellentétes irányban is feltekerjük, így kapunk egy csigát. Picit gömb alakra igazgatjuk, majd a hajtással lefelé egy papír panettone formába helyezzük. Tetejét fóliával letakargatjuk és ismét két-háromszorosára kelesztjük (ismét 1-2 óra). Közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Mikor a tészta megkelt, a tetejét óvatosan bemetsszük, a metszetbe pici vajkockákat teszünk és az előmelegített sütőbe toljuk. 10 perc után a hőmérsékletet visszavesszük 170 °C-ra és további 50 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirosodna, csak le kell takarni egy alufóliával. A sütési idő letelte után egy nagyon fontos lépés következik. Kiszedjük a sütőből a panettonét és nem rácsra tesszük hűlni, hanem a legalján párhuzamosan két nyársat, vagy hurkapálcát átszúrunk, majd fejjel lefele egy nagy lábosba lógatjuk hűlni. Így nem fog összeesni. Nekem nincs olyan magas lábasom, amiben elférne, ezért én a ruhaszárítónak a kötelei közé szoktam lógatni :-)
Miután kihűlt, fóliába csomagoljuk és egy napot hagyjuk állni. Csak ezután vágjuk fel.

Így sem olyan rövid az elkészítése, de megéri szöszmötölni vele. Maga a munka nem tart sokáig, csak a várakozás. De közben rengeteg mindent lehet csinálni. 

Kellemes készülődést!Megjegyzések

Népszerű bejegyzések