Krémes csokoládé tortácska

Ez egy olyan sütemény, amely csak frissen az igazi (na jó, azért később se rossz, de akkor már nem olyan folyós, inkább krémes), de percek alatt elkészül és előre is dolgozhatunk vele. Tálalás előtt már csak a sütőbe kell tenni pár percre. Kémesen folyós, nagyon csokoládés desszert!
Elizabeth Bard - Ebéd Párizsban című könyvében szerepel többek között ez a recept is. Érdemes elolvasni, kedves kis regény receptekkel tarkítva.

Krémes csokoládé tortácska

Hozzávalók:

150 g vaj
140g csokoládé (jó minőségű, legalább 70 %-os kakaótartalommal!)
csipet só
2 tojás
2 sárgája
1/4 csésze kr. cukor
1 ek liszt

Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét a vajjal. Az egész tojásokat a tojások sárgájával, a cukorral és egy csipet sóval habbá verjük. Ne kapkodjuk el, tényleg legyen szép habos! Ezután óvatosan hozzákeverjük az olvasztott és kicsit visszahűtött vajas csokoládét, a végén pedig gyors mozdulatokkal az 1 ek lisztet is beleforgatjuk. Jó alaposan kivajazunk vagy 6 szuflé formát, vagy 6 mélyedést a muffin sütőből. Muffin papírba ne tegyük, mert beleragad! A formákban szétosztjuk a masszát. Eddig a pontig elő lehet készíteni a sütit, így az étkezés végén csak gyorsan a sütőbe kell dugni. Hűtőben is eláll, csak arra kell figyelni, hogy mielőtt sütőbe tennénk, szobahőmérsékletűre melegedjen. De fagyasztható is, ekkor a fagyasztóból egyenesen mehet a sütőbe, csak a sütési idő nő 1-2 perccel. 
Sütés: 230 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A sütési idő kb. 6-8 perc. 6 perc után még nagyon folyós a közepe, nagyon vékony kéreggel, a formából gyakorlatilag ebben a formában nem lehet kiszedni, csak kiborítani, ezért ezt csak a külön formákban sütéshez ajánlom. Én 8 percig szoktam muffinformában sütni. Ennyi idő alatt lesz egy vékony ropogós kérge, de a közepe még folyós.... 

Az eredeti recept lágyra vert tejszínt, vagy vanília fagyit ajánl hozzá. Külön megjegyzi, hogy málnaszószt semmiképpen se készítsünk hozzá. Na. Hát én csak azért is gyümölccsel szeretem :-D Vagy friss, vagy épp csak egy picit összemelegített málnával, vagy ribizlivel.... Valami felséges! A savanykás gyümölcsös íz a krémesen lágy csokoládéval...... Hmmmm....



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések