Ferdinándi szelet

Ez is egy tipikus családi kedvenc. Puha, szaftos, édes, imádnivaló...
Reggelire, uzsonnára, csak úgy.......
Rengeteg recept lelhető fel, mi ezért rajongunk már gyerekkorunk óta.
Hozzávalók:

A tésztához:
0,5 dl tej
30 g élesztő
1 kiskanál cukor
350 g liszt
2 tojássárgája
30 g porcukor
diónyi vaj
csipet só
tej
1 tojássárgája

A töltetékhez:
100 g vaj
100 g porcukor
2 vaníliás cukorHa formában sütjük, akkor a formát kivajazzuk, ha tepsiben, akkor sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük 200-220 °C-ra. A töltelékhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Az élesztőt a 0,5 dl langyos tejben feloldjuk és a kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a tojássárgával, a porcukorral, a diónyi vajjal, csipet sóval, a felfuttatott élesztővel és annyi tejjel, hogy lágy tésztát kapjunk kidagasztjuk, de nem kelesztjük!
A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük a töltelékkel. A tésztát feltekerjük, majd óvatosan 2 ujjnyi szeletekre vágjuk és a tepsire, vagy a formába helyezzük. A csigákat jó messzire fektessük egymástól, mert nagyon megnőnek! Legalább 2-3 ujjnyi helyet hagyva közöttük. Formában sütve a csigák összeérnek, finom puhák lesznek. Tepsiben sütve tegyük még távolabb, hogy ne érjenek össze, így kívül ropogósak lesznek. 1/2 - 1 órát kelesztjük, míg kétszeresére nem nő. Ekkor megkenjük a egy tojássárgával és a forró sütőbe toljuk. Figyeljük, hamar pirulni kezd!
Ha formában sütöttük, akkor szép pirosra sütjük, majd hagyjuk hűlni. Tepsiben sütve mikor már szép aranybarna megkenjük cukros tejjel és 1-2 percre visszatoljuk a sütőbe, majd hűlni hagyjuk. 

A recept Lajos Mari - Hemző Károly: 99 sütemény és torta 33 színes ételfotóval című könyvében jelent meg. Megjegyzések

Népszerű bejegyzések