Írós, répás tönkölykenyér

Írós, répás tönkönykenyér
Nagyon régen volt már alkalmam kenyeret sütni, ezért most nem is volt otthon se kovászom, se öregtésztám. De azért így sem lett rossz, sőt! Érdemes kipróbálni. Finoman ropogós a héja, belül puha, és a pirult tökmagok rajta.....

Írós, répás tönkölykenyér


Hozzávalók:

500 g tönköly liszt
3 dl író
2 teáskanál só
20 g élesztő
1 szál sárgarépa
1 ek olaj
1 kis marok tökmagA lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval. Belemorzsoljuk az élesztőt, belereszeljük a sárgarépát, majd hozzáöntjük a lehetőleg szobahőmérsékletű írót és az olajat. Az egészet jó alaposan összegyúrjuk és addig dagasztjuk, míg a felülete szép sima lesz, és már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Nekem egy pici vizet még kellett hozzá tennem. Ha úgy érezzük, hogy egy kicsit kemény, a felülete a dagasztás ellenére rücskös, akkor egy picit tegyünk hozzá. Szép sima, gömbölyű tésztát kell kapnunk. 
Lisztezett tálba tesszük és kb. egy órát kelesztjük (ha az ujjunkat óvatosan belenyomva nem rugózik már vissza, akkor jó). Lisztezett felületre borítjuk, a levegőt az ujjainkkal kinyomkodjuk belőle, majd újra gömbölyítjük. A deszkát megszórjuk a tökmaggal és a bucit jól megforgatjuk benne. Kelesztőtálba helyezzük fejjel lefele (konyharuhával bélelt, liszttel behintett tál is tökéletesen megfelel), majd ismét pihenni hagyjuk kb. 30 percet. 
A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük egy vaslábassal együtt (a lábosnak kb. 30 percre van szüksége, hogy megfelelően átforrósodjon!)
Mikor a tészta megkelt, kivesszük a lábost a sütőből. A  tésztát óvatosan a tálba fordítjuk, a tetejét bemetsszük és egy kevés vízzel lespricceljük. A fedőt gyorsan visszatesszük (de óvatosan, mert nagyon forró!!) és betoljuk a tálat a sütőbe. Kb. 35 percig sütjük így, majd a hőmérsékletet vissza vesszük 200 °C-ra és még 15 percig sütjük. Ekkor levesszük a fedőt és újra mehet vissza 10 percre. A sütési idő letelte után kivesszük, rácsra tesszük, kicsit lespricceljük vízzel, majd hagyjuk hűlni.

A hozzá készített körözött most nem igazi juhtúróból készült körözött volt, hanem tehéntúrós tejföllel.
1/4 kg túrót, fél kis doboz tejfölt, pirospaprikát, mustárt, sót, borsot és őrölt köményt alaposan elkevertem. És már kész is.
A juhtúrós körözötthöz juhtúrót, fele mennyiségű vajat, apróra vágott vöröshagymát (vagy snidlinget), mustárt, őrölt köményt, sót, borsot keverünk össze jó alaposan. 

Írós, répás tönkönykenyér

Írós, répás tönkönykenyér

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések