Spárgás kifli

Szeretem az olyan reggeliket, vacsorákat, amikor csak kiveszem a meleg péksütit a sütőből, megvárom míg langyos lesz, majd egy kis vajjal jóízűen elfogyasztjuk...
Spárgás kifli

Hozzávalók 8 nagy kiflihez:

500 g finomliszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
10 g élesztő (öregtészta hiányában 20 g)
20 dkg öregtészta
1,5 tk só
2 ek medvehagymás fűszervaj

8 szelet sajt
4 szelet sonka
8 db spárga

Egy tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, elmorzsoljuk az élesztőt, rádaraboljuk az öregtésztát (recept itt, csak a rozsliszt helyett most fehér kenyérliszttel), beletesszük a fűszervajat, beleöntjük a vizet és a tejet. Elkezdjük dagasztani. Szép fényesre és sima felületűre dagasztjuk. Mikor kész, áttesszük egy lisztezett kelesztő tálba és kétszeresére kelesztjük. Nálam hideg volt az öregtészta és a vaj is, így több, mint egy órára volt szüksége, hogy szépen megkeljen. Akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva nem rugózik azonnal vissza.

Lisztezett felületre borítjuk és 8 darabba vágjuk. A darabokat egyenként gömbölyítjük, letakarjuk egy konyharuhával és 15 percet hagyjuk pihenni. Ezután egyenként minden bucit hosszában kinyújtunk kb. 2 mm vastagra. Hosszában félbehajtjuk. Az egyik végére teszünk egy fél szelet sajtot, fél szelet sonkát és egy szál spárgát. Az egészet feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Jó távol helyezzük el őket egymástól, mert megnőnek!
Letakarva újra duplájára kelesztjük. Ha megkelt mindegyik tetejére teszünk egy fél szelet sajtot, majd 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, míg a sajt a tetején szép piros nem lesz, majd rácsra tesszük hűlni.

Spárgás kifliMegjegyzések

Népszerű bejegyzések