Rozsos kenyér

Nagyon régen jutott már időm kenyeret sütni, ezért se öregtészta, se kovász nem volt otthon. Úgyhogy ez egy nagyon egyszerű élesztős kenyér, ami tökéletes egy nehéz nap fáradalmainak levezetésére.

Hozzávalók:
Rozsos kenyér

250 g kenyérliszt
250 g világos rozsliszt
2 dl víz
1,5 dl görög joghurt ( a sima joghurt is tökéletes, nekem most ez volt otthon)
20 g élesztő
2 tk só
1 ek olaj

A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és rámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a vizet, a joghurtot és az olajat. Az egészet jó alaposan összekeverjük, majd szép fényesre gyúrjuk. Figyeljük az állagát, a liszt minőségétől függően szükség lehet még egy pici vízre, vagy lisztre. Olajozott, vagy lisztezett tálba helyezzük és lefedve kétszeresére kelesztjük. Ha szépen megkelt, enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, óvatosan kinyomkodjuk belőle a levegőt és újra gömbölyítjük. Egy tálat kibélelünk egy tiszta konyharuhával, enyhén belisztezzük és a tetejével lefelé a tésztát a tálba helyezzük. Letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük. Ezalatt a sütőt egy vaslábossal 230 °C-ra felmelegítünk. A vaslábosnak legalább fél órára van szüksége, hogy alaposan átforrósodjon. A lábost kivesszük a sütőből (óvatosan, nagyon forró!), a tésztát óvatosan belefordítjuk, a tetejét bemetsszük. Rátesszük a fedelét (ez is forró!) és 30 percre betesszük a sütőbe. 30 perc után a hőmérsékletet vissza vesszük 20 fokkal, így sütjük még 15 percig. Ekkor levesszük a fedőt. Újabb 10 percre visszakerül a sütőbe. A sütési idő letelte után rácsra helyezzük, vízzel lepermetezzük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések