Olajbogyós keksz

Ezt a receptet ha jól emlékszem még néhány éve találtam az egyik gasztro magazinban. Akkor felírtam magamnak, hogy majd egyszer elkészítem. Most jött el ennek is az ideje :-) Kivételesen nem változtattam rajta semmit. Nekem kicsit sótlannak tűnt, ezért a hozzávalóknál már duplájára növelt sómennyiséget adok meg.
Hozzávalók:

300 g liszt
150 g hideg vaj
100 g fekete olajbogyó
75 g parmezán
125 ml tej
1 tk sütőpor
1 tk só
1/4 tk cukor

A lisztet a hideg vajjal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. Elkeverjük benne a sót, a sütőport és a cukrot, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott olajbogyót, a reszelt parmezánt és a tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, rudat formázunk és folpackba csomagolva hűtőben pihentetjük néhány órát, hogy jól kidermedjen.
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral bélelünk. A tészta rudat kb. 1/2 cm-es szeletekre vágjuk, majd a korongokat a sütőpapírra sorakoztatjuk. Egy picit nőnek, hagyjunk közöttük némi helyet. Betoljuk a sütőbe és szép pirosra sütjük.
Mivel az én sütőm elég szeszélyes, szereti ha törődnek vele és gyakran nézegetik, ezért a kekszek nekem alulról pirultak csak. Félidőben fordítottam rajtuk egyet, hogy mindkét oldaluk szép pirosra és ropogósra süljön :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések