Almás pite - alakbarát változat

Az óvodai egészséghét keretében minden évben megrendezésre kerül egy kóstolgatós délután, ahol a gyerekek (és szüleik) a többi szülő és az óvónénik által készített "egészséges" ételekkel ismerkedhetnek. Egyik évben házi knäckebröd-öt vittünk, most pedig ezt az almás pitét. Bár véleményem szerint egy nem agyon cukrozott, minőségi alapanyagokból készülő almás pite sem egészségtelen (csak épp nem kell megenni az egész tepsivel belőle :-P ), azért itt figyeltem a hozzáadott cukorra és zsiradékra is.
A tésztája a már jól bevált túrós, felhasználási módjainak száma szerintem végtelen! :-)

Hozzávalók:
Almás pite

Tészta:
25 dkg túró (lehetőleg a krémesebb, tégelyes fajta)
12,5 dkg liszt
4 g sütőpor

Töltelék:
2 db alma
3 nagy csipet fahéj
2 ek. barack lekvár (ha van cukormentes)
2 marék darált dió
1/2 marék mazsola
2 dl tej
2,5 ek búzadara
pár kocka csoki (ez is lehet cukormentes)

Kibélelünk egy 24 cm-es sütőformát sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha száraznak tűnik, pici vizet lehet hozzá adni (nekem nem kellett).  A tésztát kb. 26 cm átmérőjűre kinyújtjuk és a sütőformát kibéleljük vele. Az oldalán így kb. 1 cm-es perem lesz. A tésztát megkenjük 1 ek. barack lekvárral, megszórjuk a dió felével és a mazsolával.
Az almákat megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk. Egy tálban összeforgatjuk 2 nagy csipet fahéjjal. A fahéjas almaszeletekkel szépen kirakjuk a tésztát, majd a sütőbe toljuk. Szép pirosra sütjük a tésztát. Az alma egy ici-picit még ropogni fog, de szerintem így jó. Ha nem szeretitek ha az alma nem teljesen puha, akkor inkább reszelve tegyétek a tésztára.
Amikor a pite megsült, elkészítjük a krémet a tetejére: a tejet feltesszük melegedni a maradék egy csipet fahéjjal, egy evőkanál barack lekvárral. Mikor felforrt belekeverjük a búzadarát és tejbegrízt főzünk belőle. Még melegen a pite tetejére simítjuk, a maradék dióval a tetejét megszórjuk.
Díszíthetjük pár kocka olvasztott csokival. Én megszórtam a tetejét egy pici cékla porral is csak a színe kedvéért, de nyugodtan elhagyható :-)

Almás pite

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések