Kókusztorta

Glutén és laktózmentes recepteket keresgéltem egy családi ebédhez, akkor akadtam Farkas Vilmosnak erre a receptjére. Nagyon kevés dolgot változtattam csak rajta kivételesen :-)
Nagyon tömény sütemény, egy szelet bőven elég egy laktató ebéd után. Bounty rajongóknak kötelező darab!
Én a recepthez hűen Zila formában készítettem, de tökéletes egy egyszerű tortaformában is.

Kókusz torta
Hozzávalók 8 szelethez:

Piskótához:

330 g laktózmentes tejföl
65 g kukorica keményítő
65 g kókuszreszelék
20 g kakaópor
100 g kristály cukor

Krémhez:

330 ml kókusztej
65 g kukorica keményítő
130 g kristálycukor
130 g kókuszreszelék

Ganache-hoz:

200 ml laktózmentes tejszín
100 g 70 %-os étcsokoládé
néhány csepp rumaroma (elhagyható)

Először a sütőt melegítsük elő 180 °C-ra, majd készítsük elő a sütőformákat. A 8 szeletes Zila tortaforma két részét, a karikát és a szilikon sütőformát helyezzük egymás mellé egy sütőpapírral fedett tepsire. Mindkettőt fújjuk ki vékonyan formaleválasztóval.
Ilyen forma hiányában két 15 cm-es tortaformát vékonyan olajozzunk ki és az alját béleljük sütőpapírral.

A piskótához a hozzávalókat egyszerűen keverjük össze. Töltsük habzsákba és a szilikon sütőformát töltsük ki vele 1 cm magasan, a maradékot pedig a karikába töltjük. Sima sütőformák esetén csak osszuk ketté a formákba. Toljuk az előmelegített sütőbe és süssük 20-25 percig. Ha megsült a karikából vegyük ki a sima lapot, a karikát pedig illesszük a szilikonformába. Sima formák esetén az egyik lapot a formában hagyjuk, a másikat kivesszük.

A krémhez a kókusztej 2/3-át forraljuk fel, a maradék 1/3-át keverjük el a cukorral és a keményítővel. Adjuk a keményítős részt a forró kókusztejhez és sűrűsödésig főzzük. Ezután adjuk hozzá a kókuszt is. Még melegen oszlassuk el a szilikon formában lévő piskótán hézagmentesen, majd helyezzük a tetejére a sima lapot. Sima formák esetén a formában hagyott lapon oszlassuk el a krémet, majd tegyük a tetejére a másikat.

Zila forma esetén fordítsuk fejjel lefele a tortát, és vegyük le a szilikon formát és karikát, sima forma esetén ez a lépés kimarad.

Az öntethez forraljuk fel a tejszínt, majd a tűzről levéve adjuk hozzá az apróra vágott csokit. Egy percig hagyjuk így, majd kevergessük addig, míg szép sima és fényes nem lesz. Töltsük meg vele a torta mélyedéseit.

Kínálhatjuk meleg öntettel, ekkora a sima tortát szeletelés után meglocsoljuk vele, vagy hideg öntettel, ekkor még a formában öntsük a tetejére, oszlassuk el egyenletesen és tegyük hűtőbe. Itt megdermed egy kissé és szépen szeletelhető lesz.


Kókusz torta
A recept forrása: http://farkasvilmos.blogspot.com/2012/02/kokusztorta-zilatortaformaban.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések